– Sofie 

Möt Sofie, tvåbarnsmamman som vände sorg och frågetecken kring en tidigare traumatisk förlossning till en revanschförlossning fylld av längtan, förväntan och full kontroll!

“Jag har en traumatisk förlossning i bagaget. Mycket sorg och frågetecken kring varför det blev som det blev. Funderingar kring varför rätten till min kropp och rätten till mina egna val fråntogs mig. 

Träffade Lovisa på ett förlossningsförberedande samtal när jag väntade mitt andra barn. Jag hade gjort en del förberedelser innan, jobbat med affirmationer mm. Vi träffades kring mitt bf och jag var ganska uppgiven. Kände att jag hade tappat kraft och mod. Under samtalet stärkte Lovisa mig i mina förberedelser, gav mig mer tro på mig själv – att jag skulle kunna föda enligt mina egna önskningar den här gången. Hon påminde mig om att göra saker för mig själv sista tiden som jag mår bra av. Något jag hade glömt bort lite mitt i all väntan. 

Efteråt kände jag sån enorm längtan och var så förväntansfull inför att få föda igen. Jag kände mig helt pirrig inför vad som skulle ske. 

Hon gav mig också mod till att tänka igenom alla olika scenarion som skulle kunna hända under förlossningen. Vilket ledde till att jag skrev tre delar av ett förlossningsbrev – vaginal förlossning, ett eventuellt snitt och en eventuell operation av bristning. Tryggheten i att jag hade allt nedskrivet kunde jag luta mig mycket mot i mötet med vården. 

Lovisa var ett stort stöd för mig i att stå upp för mig själv när vården puschade på för en igångsättning, vilket jag verkligen inte ville. Det betydde mycket för mig att jag kunde uttrycka mina önskningar och farhågor till henne innan jag behövde bemöta vården och i det här fallet säga nej (till igångsättning). Lovisa gav mig tillbaka möjligheten att göra ett informerat val och det är jag så evigt tacksam för. Bara det att veta att jag faktiskt inte behöver göra någonting, allt är mitt eget val. 

Jag fick verkligen en revanschförlossning. Jag hade full kontroll och alla beslut var mina. Mycket tack vare Lovisas stöd och pepp!

Tack vare Lovisa hade jag också modet att säga nej till alla vaginala undersökningar. Hade det inte varit för Lovisa så hade jag förmodligen gått med på VU både inför bedömning om igångsättning, hinnsvepning och under förlossning. Hela min kropp skriker nej och tack vare Lovisa hade jag modet att även säga nej. Något som verkligen gjorde hela skillnaden jämfört med min första förlossning. 

Så tack för det! Det gav mig så mycket styrka!”