VÄLKOMMEN TILL MIN SIDA

Mina ledord – som kund hos mig hoppas jag kunna bidra till

  • Rätt information
  • Inspiration
  • Kunskap för att du ska kunna dra egna slutsatser, utan pekpinnar
  • Trygghet

Hej, jag heter Lovisa!

Som utbildad jurist, certifierad instruktör i fertilitetsförståelse, Föda med stöd-doula och hypnobirthinginstruktör guidar jag dig till en hormonfri preventivmetod eller till din drömförlossning.

För när det kommer till kvinnokroppen ekar ett ständigt brus av okunskap, tvivel, skam och rädslor. Det här tomrummet vill jag fylla och det är min livsgärning!

Jag älskar känslan av att se kvinnor upptäcka kraften de bär på men som varit oanvänd under så lång tid. Att se den starka, kloka kvinnan få upp ögonen för sin inte alls så mystiska menscykel. Se ljuset som tänds i ögonen när hon av egen kraft föder sitt barn. Kraften i att få upptäcka, utveckla och utmana den annars så förlegade bilden av den egen kvinnokroppen. Att få slänga den i soptunnan till förmån för SJÄLVSTÄNDIGHET och känslan av att vara den nya experten på sin kropp.

Det är POWER och feminism för mig!

För mig var fertilitetsförståelsen nyckeln till min kropp. Äntligen kunde jag dra egna slutsatser kring min kropp utan att vara beroende av andra “experter” som ständigt försökte intala mig att “allt såg bra ut”, trots att jag mådde både fysiskt och psykiskt dåligt. Fertilitetsförståelsen var också närvarande i min resa att bli gravid, jag visste att jag ägglossade och precis när. Tänk att något som av så många upplevs så svårt också kan vara så simpelt?

Att bli experten på sin egen kropp innebär också att utmana och att vara en del i en feministisk revolution. För när kvinnor får kunskap får vi också anledning att ifrågasätta. Ifrågasätta förlegade normer och strukturer men även skam och rädsla. Att föda barn var just en sån resa för mig, där jag insåg att nedärvda rädslor och föreställningar kring födandet inte bara höll mig tillbaka i födandet, it was all a lie!

Men det behöver inte stanna där. Vill du, precis som jag, få en positiv födsel och ändra vad som annars riskerar att bli en självuppfyllande profetian av rädsla och smärta och istället uppleva avslappning och * bliss*, då kan du göra det genom förlossningsförberedelser!

För kunskap handlar också om makt. Genom att ifrågasätta kan vi både förändra och förbättra, för oss själva men även för andra. Makt kommer aldrig att ges bort gratis och det är dags att vi kvinnor börjar göra anspråk på det som är vårt. För vi, du och jag, våra medsystrar och döttrar förtjänar bättre än så.

HUR HAMNADE JAG HÄR?

När jag var gravid med min son Allan under 2021-2022 mådde jag både fysiskt och psykiskt dåligt under större delen av graviditeten. Precis som många andra var jag rädd för smärtan som kan komma av att föda barn.

Jag var rädd för att brista, inte klara av det men framförallt att jag skulle tappa kontrollen och inte bli respekterad för mina val och önskemål. Jag var förvirrad av all information därute. Ska jag förbereda mig eller inte? Vadå spelar det ingen roll?

Samtidigt var det något i mig som sa att det var något jag missade. Allt jag hörde var historier om smärta, långa födslar, kejsarsnitt, trauman. Kvinnor som fråntogs rätten till sina kroppar gång på gång.

Det här skrämde mig. Samtidigt kände jag intuitivt att det måste finnas något mer, det här kan inte vara allt som födandet har att erbjuda?! Så jag bestämde mig för att ge mig ut på en resa för att leta efter min fulla potential.

För mig grundade sig den här intuitionen i en stark tro på naturen och vetskapen om att naturen ÄR smart. Att biologin fixat det här för alla andra, så varför inte för oss? Jag hade så många frågor?

Så jag fann barnmorskan Märta Cullhed Engblod och läste hennes bok Föda barn med stöd (2020) och insåg att födande inte behövde vara som alla de där skräckhistorierna. Att födande inte bara är något fysiskt, utan lika mycket något mentalt som spirituellt (även om vården tyvärr ofta bara behandlar det som ett fysiskt event).

Jag övade en hel del och tränade på att hålla mitt fokus och att hitta avslappningen vid rätt tillfälle. Sakta men säkert började jag också att förstå att det inte behöver göra ont, och att vad jag gör under värken gör skillnad (spänning vs avslappning). Hur rädslor hämmar födandet och varför det är så viktigt att känna avslappning OCH vara trygg nog att överhuvudtaget kunna slappna av.

Framförallt föddes en enorm tillit till min egen kapacitet och förmåga i födandet och jag blev med det extremt faschinerad av födandets fysiologi. Jag började leta efter positiva och stärkande förlossningsberättelser överallt som bekräftade den här nya synen på födande (poddar, böcker, sociala medier, filmer, förlossningsförberedande kurser).

I augusti 2022 födde jag min Allan efter en (nästintill) fysiologisk födsel på sjukhus som var fylld med styrka och kontroll. Jag följde min kropp från början till slut och fick verkligen ett kvitto på att det inte bara går att föda med mindre smärta, det går också att känna kontroll när du föder barn. Jag insåg att jag genom att kontrollera mina tankar och känslor inte bara kunde kontrollera mina hormoner utan även hela upplevelsen av födseln!

Allans födsel var en positiv och transformerande upplevelse som förändrade den jag är i botten. 

Sedan dess har jag vidareutbildat mig till Föda med stöd-doula, hypnobirthinginstruktör via hypnobirthing Stockholm och instruktör i fertilitetsförståelse via NFPTA – dedikerad att hjälpa fler kvinnor till lika transformerande upplevelser som jag fick.

Efter att ha jobbat med flera kvinnor och hjälpt dem att få kontakt med sin fysiologi i födandet har jag blivit övertygad om att en fysiologisk födsel inte bara är möjligt, det går att lära sig. Från detta föddes iden om En fysiologisk födsel och är det som har lett fram till att jag inte bara skapat en digital profylaxkurs utan även coachar kvinnor (och par) till en mer positiv upplevelse av födseln.

För oavsett hur just DU vill föda kan du lära dig att nyttja din fysiologi och dra nytta av alla de fantastiska fördelar som en fysiologisk födsel bär med sig!

 

Följ med gärna på instagram för mer content och mer om mig privat!

@fysiologiskfodsel

Mina bästa lästips

“Give birth like a feminist” av Milli Hill – Att föda barn ÄR en feministisk handling och den här boken är helt outstanding i att skänka styrka och tillit till dig som ska föda.

”Föda barn med stöd” av Märta Cullhed Engblom – En bok om positivt födande och vikten av trygghet och kontinuerligt stöd när vi föder barn. Ett måste i förberedelserna!

”Kläda blodig skjorta” av Maja Larsson – Kanske inte boken för dig som vill förbereda dig inför en födsel men för dig som vill få större förståelse för födandet och rådande förlossningskultur är det historiska perspektivet fenomenalt.

”Fertilitetsförståelse” av Jenny Koos – Boken som alla borde ha läst i skolan, simple as that.